Spirualiteit

7 Dieren met een spirituele betekenis

Hallo allemaal!

Graag deel ik met jullie iets over 7 Dieren en hun spirituele betekenis.  


In India regeren koeien de wegen. Taxi’s, riksja’s en zelfs ambulances komen tot stilstand wanneer een koe met zijn hoef op de snelweg stapt (wat overigens vrij vaak gebeurt). In de hindoereligie zijn koeien heilig; ze moeten natuurlijk altijd recht van spreken hebben. De hindoes zijn echter niet de enige religieuze groep die viervoeters aanbidt. Talrijke oude samenlevingen geloven dat dieren een bijzondere spirituele betekenis hebben. Animisme is de overtuiging dat alle wezens, zelfs levenloze, een ziel hebben. Hoewel actiever beoefend in volksreligies en in de oudheid, dieren spelen nog steeds een integrale rol in onze samenleving en onze religieuze overtuigingen.

Heilige Koeien

In het hindoeïsme staat de koe symbool voor eten en leven. Het Vedische Schrift schrijft voor dat ze “met hetzelfde respect als de moeder” behandeld moeten worden. Ze mogen nooit gedood of gegeten worden. Koeien zijn een symbool van de aarde. Ze leveren voedsel in de vorm van melk en mest voor brandstof, en hebben daar weinig voor terug nodig. Hoewel hindoes de koe als heilig beschouwen, aanbidden ze geen runderen; ze beschouwen ze als een van Gods gaven. Op het platteland van India wordt een koe beschouwd als de meest gulle en vrome van alle geschenken en wordt vaak in de vorm van bruidsschat verhandeld.


Beren Aanbidders

Arctolatrie, het aanbidden van beren, is een van ‘s werelds oudste religieuze overtuigingen. De beer dateert uit de neolithische tijd en is altijd een zeer gerespecteerd dier geweest. Het komt voort uit de Neanderthaler samenlevingen uit het Noord-Amerikaans en Euraziatisch geloof. In de oude West-Europese samenleving verscheen de godin van de wilde dieren altijd als een beer. Ook de Griekse godin Artemis verschijnt in de vorm van een beer. De Nivkhs, een oude Russische gemeenschap, vereren de beer in vieringen ter ere van een gevallen soldaat. In Japan noemt het Ainu-volk beren kamui, wat “god” betekent. Het Ainu-volk geloofde dat bont en vlees van het dier een geschenk van de goden waren.



Geestelijke Schapen

Schapen zijn in veel culturen van historische betekenis. In oude oosterse beschavingen, waaronder het Midden-Oosten en de mediterrane gebieden, hadden schapen religieuze symboliek, en hun schedels werden vaak centraal geplaatst in heiligdommen. In Madagaskar was het mensen verboden schapen te eten, omdat zij de incarnatie van voorouderlijke zielen vertegenwoordigden. Aanhangers van de islam offeren vaak een lam op Eid, de heiligste dag van het jaar. Grieken en Romeinen offeren ook regelmatig schapen op tijdens religieuze feesten, vooral tijdens de paas- en paasvakantie. In de Abrahamische geloofsovertuigingen (christendom, jodendom en islam) hebben schapen altijd een belangrijke rol gespeeld. Talrijke belangrijke religieuze figuren – waaronder Abraham, Izaäk en Mohammed – waren allen herders.


Jan van Eyck: De aanbidding van het Lam


Olifantenmacht

In de Thaise cultuur staan olifanten symbool voor vrede en macht. Zij hebben historisch een integrale rol in oorlogen gespeeld, evenals dienden ze als lastdieren. In Thailand beschouwen de oudere generaties de olifant als een magisch dier. Vooral beelden en afgodsbeelden van een olifant met een omgedraaide stam zijn waardevol.

Een witte olifant zou specifiek de ziel van een overledene bevatten. Als er een wordt gevonden en gevangen, moet de olifant naar de koning worden gebracht om te houden. Ze mogen niet worden gekocht of verkocht. Bij zijn dood wordt er om de olifant als een mens gerouwd.

In Surat in India, vieren ongehuwde vrouwen de vakantie in Alunām. Tijdens dit festival dansen en zingen alleenstaande vrouwen rond een sculptuur van een kleiolifant.


Alwetende Uil

In sommige delen van de wereld zijn uilen een onheilspellend symbool. Ze worden geassocieerd met de dood en pech. In andere delen van de wereld zijn ze eigenlijk een symbool van welvaart. Hindoes beschouwen uilen als zeer gelukkig, omdat ze verwant zijn aan de Godin Lakshmi. In het oude Griekenland werd de godin Athena vaak afgebeeld met een uil, die wijsheid vertegenwoordigde.

De uil van Athene


De Strijdwaardige Krokodil

Voor de oude Egyptenaren vertegenwoordigde de krokodil de god Sebek. Ze waren onder de indruk van de snelheid, behendigheid en het jachtvermogen van de krokodil, en identificeerden de kwaliteiten van dit koninklijke dier als kwaliteiten die nodig zijn voor hun farao, vooral in de strijd.

Egyptische God Sebek


Regale tijgers

In de Chinese cultuur vervangt de tijger de leeuw als koning van het dierenrijk. De tijger vertegenwoordigt monarchie, dapperheid en woede. Het is ook een teken van een van de  twaalf dierenriementekens – dus een belangrijk symbool in de Chinese mythe en cultuur. Het wordt vaak afgeschilderd als een evenwaardige concurrent van de Chinese draak; samen vertegenwoordigen ze de strijd tussen materie en geest. In het oude China was de tijger een oorlogssymbool en vertegenwoordigde hij de hoogste rang in het leger.

De zeldzame en ongrijpbare witte tijger heeft een diepere betekenis. In China, wordt het gewaardeerd als de god van het westen, Baihu, en wordt geassocieerd met het najaar en metaal. Witte tijgers verschijnen vaak in de popcultuur als symbolen van kracht, schoonheid en onderscheiding.


Mahatma Gandhi zei: “De grootsheid van een natie en haar morele vooruitgang kan worden beoordeeld aan de hand van de manier waarop haar dieren worden behandeld. Hoewel ik zeker bekend ben dat ik soms een vervelende vlieg neerklap of een enge spin verpletter, is er iets te zeggen voor het feit dat men vriendelijk is voor alle wezens van de aarde. Voordat ik naar mijn keuken ga om het huis te ontdoen van binnenvallende mieren, zal ik zeker stoppen en nadenken over het feit dat ergens, op een bepaald moment, deze vervelende wezens godvruchtig zouden kunnen zijn beschouwd.

Bron: https://hetspirituelewonder.nl/2018/04/15/7-dieren-met-spirituele-betekenis/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.